Menu Sluiten

Aromatherapie

Alle planten op deze aarde hebben een geur. Er zijn planten die erg sterk ruiken, andere weer wat minder. Deze geurstoffen worden gevormd onder invloed van de zon, en ze liggen opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes in de plant. Voor zover we weten gebruikt de plant ze om de voortplanting te bevorderen (het aantrekken van insekten) en het natuurlijke weerstandsvermogen te versterken (te vergelijken met de menselijke hormonen). 

Te allen tijde heeft de mens geurende planten gebruikt in eten en drinken om hun smaak en specifieke eigenschappen, bijvoorbeeld het conserveren van voedsel. In de geneeskunde en eredienst om hun ontsmettende, genezende en evenwicht brengende eigenschappen. Verder als geurmiddel om hun specifieke geur (als bijv. parfum). 

In de middeleeuwen ontdekte men een manier, de waterdampdestillatie, om de in de plant opgeslagen geurstoffen vrij te maken, deze geurende olieachtige vloeistof. De goede zuivere essentiële oliën worden nog zo gewonnen en bevatten de essentie, de chi, de levenskracht van de planten; ook wel etherische -, aromatische – of vluchtige oliën genoemd. 

Natuurlijk hebben geleerde mensen geprobeerd essentiële oliën na te maken. Dat lukt ze soms ook aardig, alhoewel het nooit is gelukt de essentie, de chi, de levenskracht erin te brengen welke er van nature wel in aanwezig is. Deze levenskracht is voor sommige mensen zelfs voelbaar. 

Warmte laat geurstoffen vrijkomen, denk maar eens aan kookluchtjes, een warme zwoele zomeravond en de warme huid met parfum. 

Enkele druppels zuivere essentiele olien kunnen je eten en drinken smakelijker maken, bijv. een druppel basilicum of dragon in slasaus, enkele druppels oregano op pizza, citroen en/of sinaasappel in cake of op pannenkoek, kruidnagel en kaneel in de glühwijn. De lucht in een tekenkamer is gebaat bij enkele druppels tijm, tea tree en/of rozemarijn. En wat te denken van een lekker lavendelbad. Ontsmettende zalven worden vaak verrijkt met tijm, tea tree, eucalyptus en/of den. Hoestdrankjes met tijm. 

Ook worden essentiële oliën gebruikt in de voedingsindustrie. Velen gebruiken deze oliën, ieder op zijn of haar eigen manier. 

Het gebruik van essentiële oliën in de gezondheidszorg wordt Aromatherapie genoemd. In vele toepassingen wordt warmte en vocht gebruikt om de levenskracht van de essentiële oliën op de mens over te dragen. Het spreekt vanzelf dat slechts 100% zuivere, verse, niet versneden of aangelengde essentiële oliën in aanmerking komen voor deze toepassingen. 

Essentiële oliën 

Essentieel is een veel omvattende benaming voor deze producten. 

Essentieel (= wezenlijk) wijst niet alleen op de zuiverheid die ze moeten bezitten, maar duidt vooral op het feit dat het hier om de kern, de hoofdzaak gaat, nl. die van de levenskracht. De Chinezen,die hiervan als ontdekkers gelden, noemen deze levenskracht CHI, de Japanners Kie en de Indiers Prana. 

Andere benamingen, zoals etherisch (vervluchtend, ijl, ongrijpbaar) of aromatisch wijzen respectievelijk op de hoedanigheid, herkomst en aard. Hoe men deze producten ook wil benaderen, het gaat om absoluut zuivere, uit planten gewonnen, vochten met een olieachtige (alhoewel veelal dunnere) aanblik, die meestal een aangename geur afgeven en indien juist gehanteerd – een weldadige heilzame werking hebben.