Menu Sluiten

Probiotica

Een probioticum is een levend microbiologisch voedingssupplement, dat de gezondheid van de gastheer bevordert, door het microbiële evenwicht in de darm te verbeteren.

Het begrip probioticum (probiotisch) is afgeleid van het Griekse ‘voor het leven’ en heeft in de loop der tijd verschillende betekenissen gehad. In alle gevallen echter hield het een bacterieel product in dat de gezondheid zou stimuleren.

Uit de definitie volgen een aantal conclusies,
namelijk:
►Het gaat om een levende bacterie
►Die via het voedsel wordt toegediend en
►In staat dient te zijn de darm te bereiken om daar een gunstige invloed uit te oefenen.

Dit houdt in dat een bacterie in ieder geval zuurbestendig moet zijn, onder anaërobe (=zuurstofloze) condities kan groeien en geen nadelige eigenschappen mag hebben.

Deze criteria beperken de hoeveelheid bacteriesoorten en stammen die toegepast kunnen worden tot de volgende groepen bacteriën: Lactobacillus, Streptococcus en Bifidobacterium soorten. Deze drie bacteriegeslachten behoren allen tot de zogenaamde melkzuurbacteriën en komen van nature voor in zowel de darm als in gefermenteerde (=zure) zuivelproducten.